EN PL HU

+36 33 507-730 Newsletter

Fejléc

Polityka prywatności

KORAX Ltd. (zwana dalej "Firmą") jako administrator danych informuje o problemie przetwarzania danych osobowych, podstawy prawnej i czasu trwania przetwarzania danych, zakresu przetwarzanych danych osoby uprawnionej do zapoznania się z danymi, prawami do zarządzania danymi oraz środkami prawnymi.

Przeczytaj uważnie broszurę, aby zrozumieć, jak traktujemy Twoje dane osobowe i rozumiemy Twoją prywatność.

Nasza praktyka w zakresie zarządzania danymi opiera się na ogólnym rozporządzeniu w sprawie ochrony danych (zwanym dalej "GDPR") w 2011 r. Ustawie CXII o samoobronie informacji i wolności informacji. (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. W sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych oraz uchylające dyrektywy 95 /

Dane Przestrzegającego danych:

Nazwa firmy: KORAX td

Siedziba: 1067 Budapeszt, Eötvös u 34.

Przedstawiciel: József Gajda dyrektor zarządzający

Telefon: +36 -33-507-730

E-mail: mail@koraxbp.hu

1. Możliwe cele zarządzania danymi

-Zgodność z obowiązkami prawnymi, w tym

• obowiązkowe zarządzanie danymi w oparciu o przepisy rachunkowe i podatkowe;

• obowiązkowe zarządzanie danymi w oparciu o przepisy dotyczące zamówień publicznych;

• obowiązkowe zarządzanie danymi w oparciu o przepisy dotyczące ochrony danych (np. Przetwarzanie danych weryfikujących otrzymanie informacji i zgodę na przetwarzanie).

Realizacja ustawowego zobowiązania nie może być uznana za dyskrecję, a ze względu na brak dostarczenia danych na naszą firmę może zostać nałożona kara, dlatego w takich przypadkach nie możemy zabronić zarządzania danymi.

- Zarządzanie danymi wymagane do wykonania umowy, utrzymywanie relacji z klientem, w tym

• zarządzanie danymi wymagane do składania ofert lub żądania ofert;

• Obsługa danych wymagana dla kontaktu pocztowego, e-mailowego, faksowego i telefonicznego jest wymagana do kontynuowania relacji biznesowych, w tym dostarczania podpisanej umowy;

• przetwarzanie twoich danych, jako klient w celu wykonania umowy i zabezpieczenie sporów wynikających z umowy po rozwiązaniu umowy;

• obsługa danych kontaktowych Państwa jako osoby kontaktowej dla klienta w celu wykonania umowy i zachowanie wszelkich sporów wynikających z umowy po rozwiązaniu umowy;

• Obsługa danych osobowych zawartych w raportach, innych dokumentach (takich jak oświadczenia o realizacji);

Niedostarczenie danych nie pozwoli na podpisanie umowy lub może zagrozić realizacji zamówienia, biorąc pod uwagę brak dostarczenia danych może skutkować odstąpieniem od umowy lub jest traktowane jako naruszenie naszego obowiązku współpracy przez naszego partnera.

- Zarządzanie danymi wymagane dla uzasadnionych interesów administratora danych lub strony trzeciej.

- W innych przypadkach zawiadomienie o zezwoleniu zawiera cel zarządzania danymi. Które są następujące:

• Zarządzanie cookie strony internetowej

• „Wyślij wiadomość” na stronie internetowej

• Podanie danych jest wymagane w przypadku reklam komercyjnych

Nieudzielenie zgody może skutkować odstępstwem w działaniu strony internetowej. Udzielenie zgody może być wymagane w celu włączenia danych do niektórych baz danych prowadzonych przez firmę, dlatego doceniamy Twoje zrozumienie w tej kwestii.

2. Podstawa prawna przetwarzania danych

- Jeśli dane są przetwarzane w celu wywiązania się z obowiązku prawnego (zgodność z obowiązkiem prawnym stanowi podstawę prawną do przetwarzania danych), nie jest wymagane oświadczenie o zezwoleniu.

- Jeśli Twoje dane osobowe są wymagane do zawarcia umowy, wymagane są wszystkie twoje dane osobowe, które są niezbędne do identyfikacji. W takim przypadku oświadczenie składkowe zostanie zastąpione przez zawarcie umowy lub zachowanie wspierające wraz z niezbędnymi informacjami przewidzianymi w art. 6 ust. 1 lit. b) RBP, jeśli jesteś stroną umowy lub przedstawicielem wykonawcy .

-- We wszystkich innych przypadkach podstawą prawną przetwarzania danych jest zgoda użytkownika, którą udostępnia się, podpisując oświadczenie o przetwarzaniu danych, które przyczynia się do uzyskania tych informacji.

3. Czas przetwarzania danych

- Obsługa danych rozpoczyna się w dniu rejestracji i przekazywania danych osobowych i trwa maksymalnie przez czas podany w zeznaniu, co jest czasem niezbędnym do zarządzania danymi.

- Zarządzanie danymi w oparciu o przepisy księgowe i podatkowe (rachunki, przechowywanie na ich podstawie dokumentów) trwa 8 lat od rozpoczęcia zarządzania danymi.

- W przypadku relacji z klientami maksymalny czas przechowywania danych do zarządzania danymi to 6 lat.

- W przypadkach wykraczających poza powyższe sprawy dane osobowe przetwarzane przez podmiot danych, administratora danych lub uzasadniony interes strony trzeciej mogą być zarządzane przez spółkę, dopóki sprawa nie zostanie zakończona.

 

Dane osobowe są przekazywane następującym stronom trzecim:

Nazwa

Siedziba, inna dostępność

Opis podanej działalności

Zakres przetwarzanych danych, czas przetwarzania danych

DOKUMAT Kft.

1124 Budapest, Fürj u. 11/a

Tel.: 06-1-210-8762

wykonywanie zadań księgowych

Informacje partnerskie dotyczące kontaktu, komunikacji, realizacji zamówienia

DBI Szoftver Kft.

www.honlapbirodalom.hu

Debrecen, Vágóhíd utca 2. 4. ép. 2. em.

Telefon: +36 70 616 70 27

Dostawca usług hostingowych dla strony internetowej Korax Ltd

Storing Website Data and Backing Up  Security (Form Submissions)

Google (Google Analytics)

https://www.google.com/about/datacenters/

przechwytywanie danych o użytkowaniu strony w celach statystycznych i kierowania reklam (pliki cookie stron trzecich)

dane cookie

Acterra Kft.

Budapest, 1135, Csata u. 17.U/2

Tel.: 061-878-1428

Administrator systemu SAP

Informacje partnerskie dotyczące kontaktu, komunikacji, realizacji zamówienia

BOHUS Biuro Adwokackie

1037 Budapest, Montevideo utca 8

Reprezentacja prawna, doradztwo

Dane partnera dotyczące stosunku umownego

NETIT Tanácsadó és Szolg. Bt.

1142 Budapest

Szentgotthárd u. 2. 3. ajtó

IT Administrator systemu

Informacje partnerskie dotyczące kontaktu, komunikacji, realizacji zamówienia

5. Prawa osób, których dotyczy przetwarzanie danych

Prawo dostępu: Masz prawo do otrzymywania informacji zwrotnej na temat przetwarzania twoich danych osobowych, masz prawo do dostępu do twoich danych osobowych i danych do zarządzania danymi. Musisz udowodnić swoją tożsamość konkretnymi danymi osobowymi, odbiorcy każdej transmisji danych i źródłu danych

Kopia danych jest bezpłatna, jeśli strona wnioskująca nie zażądała kopii tych samych danych w bieżącym roku. W innych przypadkach, za zgodą kierownictwa przedsiębiorstwa, żądającemu może zostać obciążony zwrot w wysokości 5.000 HUF. Zwracany zwrot kosztów musi zostać zwrócony, jeśli firma stwierdzi, że dane zostały wykorzystane niezgodnie z przeznaczeniem lub że prośba o informacje doprowadziła do sprostowania.

 

Prawo do sprostowania:            Jesteś uprawniony do poprawiania niedokładnych danych osobowych lub uzupełnienia niekompletnych danych osobowych. Jeśli twoja tożsamość nie może być zidentyfikowana przez okoliczności, zarząd firmy musi zadzwonić do ciebie w celu zweryfikowania twojej tożsamości w celu skorzystania z twojego prawa do korekty.

Prawo do usunięcia (zapominania): Z wyjątkiem przypadku ustawowej obowiązkowej obsługi danych, jak również informacji dostarczonych przez firmę w oddzielnych informacjach, masz prawo do usunięcia Twoich danych osobowych na twoją prośbę. W przypadkach, w których kierownictwo przedsiębiorstwa może wykazać, że warunki określone w art. 17 ust. 1 RBP nie są spełnione lub istnieją podstawy do wykluczenia, o których mowa w art. 17 ust. 3 RB, zarządzanie firma może odmówić spełnienia twojego żądania.

Twoje dane osobowe przetwarzane za Twoją zgodą również zostaną anulowane, jeśli wycofasz swoją składkę w dowolnym momencie.

Prawo do ograniczenia przetwarzania danych: z wyjątkiem ustawowej obowiązkowej obsługi danych, użytkownik jest uprawniony do ograniczenia przetwarzania danych osobowych na żądanie. W takim przypadku dane mogą być przetwarzane tylko w celach, które nie są objęte ograniczeniem.

                                                           Zarząd firmy blokuje dane związane z ograniczaniem danych, oznaczając jako "zablokowanymi danymi"

Prawo do protestu: Użytkownik ma prawo w każdej chwili złożyć sprzeciw wobec danych osobowych z przyczyn związanych z własną sytuacją. W takim przypadku administrator danych nie może przetwarzać danych osobowych, chyba że administrator danych udowodni, że przetwarzanie danych jest uzasadnione ustawowymi względami wykonalności, które mają pierwszeństwo przed Twoimi interesami, prawami i swobodami lub które mogą być wykorzystywane do prezentacji, egzekwowania lub ochrony prawnej.

Jeżeli Twoje dane osobowe są przetwarzane w celu bezpośredniej sprzedaży, dana osoba ma prawo w dowolnym momencie wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych związanych z tym celem, w tym profilowania, jeśli jest to związane z bezpośrednim pozyskiwaniem firmy.

Prawo do przechowywania danych: Użytkownik ma prawo do otrzymywania informacji dot. danych osobowych podanych przez nas w powszechnie używanym formacie do odczytu maszynowego i przekazywać je do innego menedżera danych. Jeśli potrzebujesz, poproś o bezpośredni transfer danych osobowych pomiędzy kontrolerami danych

 

 

Zautomatyzowane podejmowanie decyzji

prawa pokrewne:

Masz prawo nie podlegać automatycznemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, które miałoby dla ciebie wpływ prawny lub miałoby znaczący wpływ na Ciebie. Firma nie stosuje automatycznego podejmowania decyzji ani profilowania w procesie rekrutacji, jednak jeśli nadal masz automatyczny proces decyzyjny i nie zgadzasz się z jego wynikiem, skontaktuj się z nami w prospekcie informacyjnym i poproś o ponowne rozpatrzenie decyzji.

 

Prawo do wycofania zgody Masz prawo odwołać swoją zgodę na dalsze przetwarzanie twoich danych.

Kierownictwo firmy powiadomi Cię na piśmie o żądaniu dostępu, poprawieniu, ograniczeniu lub usunięciu lub o przyczynach jego odrzucenia w ciągu 30 dni od otrzymania wniosku lub wezwania do podjęcia działań w celu wypełnienia wniosku. Kierownictwo spółki jest zobowiązane do rozpatrzenia protestu w terminie nie dłuższym niż 15 dni od jego złożenia i do podjęcia decyzji w sprawie jego ważności oraz do pisemnego poinformowania osoby na piśmie o decyzji.

6. Wprowadzanie danych dla osób poszukujących pracy i przechowywanie CV

Jeśli ubiegasz się o ogłoszoną pracę lub o pracę na później, informujemy, że zgodnie z niniejszą Polityką prywatności, firma (Data Manager) jest odpowiedzialna za ochronę twoich danych osobowych. Poniżej podajemy informacje o tym, w jaki sposób wykorzystujemy dane osobowe zebrane od Ciebie i osób trzecich podczas procesu licytacji.

a)     Rodzaje danych osobowych

Przesyłając do nas zgłoszenie, informacje w nim zawarte mogą być przetwarzane przez naszą firmę za zgodą użytkownika.

Ogólnie rzecz biorąc, prosimy naszych wnioskodawców o podanie następujących informacji

• Osobiste informacje kontaktowe

  Na przykład Twoje imię i nazwisko, adres, adres e-mail i numer telefonu.

• Informacje zawarte w twoim CV

Na przykład Twoja poprzednie miejsce pracy, studia, umiejętności, umiejętności językowe i wszelkie inne informacje zawarte w CV.

          List motywacyjny

Wszelkie informacje, które umieścisz w liście motywacyjnym.

• Dowód dobrej reputacji

W zależności od charakteru pracy możemy poprosić Cię o potwierdzenie, że nie ma żadnych okoliczności, które by wykluczyły Twoją pozycję.

 

Oprócz powyższego możemy również żądać informacji od stron trzecich w zależności od stanowiska, o które się ubiegasz:

• Referencje

- Możemy poprosić o referencje od osób, które pracowały z Tobą wcześniej. Szukamy tylko osób, których imię i nazwisko przekazujesz nam. Jeśli jesteś już pracownikiem firmy, możesz skontaktować się ze swoim przełożonym i / lub współpracownikami bez konieczności informowania Cię.

 

·          Ocena

- Możemy Cię  poprosić udział w ocenie lub ocenę umiejętności, osobowości lub zdolności kognitywnych. Przed wzięciem udziału w danej ocenie udostępnimy wszystkie dodatkowe informacje potrzebne do oceny.

• Ogłoszenia pracy wewnętrzne

- Jeśli jesteś już pracownikiem firmy i ubiegasz się o inne stanowisko w instytucji, możemy również wykorzystać dane z twojej dokumentacji personelu, aby uzupełnić informacje podane w twoim wniosku.

 

b) Cele zarządzania danymi

 

Procedura obsługi danych wykorzystuje twoje dane osobowe w następujących celach:

 

• Rekrutacja

- Możemy wykorzystywać informacje o Tobie, aby upewnić się, że jesteś odpowiednio wykwalifikowanym kandydatem do pracy, o którą się ubiegasz.

• Rozstrzyganie sporów

- Możemy wykorzystywać dane osobowe do rozstrzygania sporów, rozpatrywania skarg lub postępowania sądowego.

• Zgodność z wymogami prawnymi

- Twoje dane osobowe mogą również służyć do spełnienia wymogów prawnych lub orzeczenia sądu.

 

c/ Strony mające dostęp do Twoich danych osobowych

 

Osoba zajmująca się przetwarzaniem danych może udostępniać dane osobowe stronom trzecim w następujących przypadkach:

 

• Nasi pracownicy mają dostęp do twoich danych osobowych w celu wykonywania swoich obowiązków. W takich przypadkach dostęp jest przyznawany tylko wtedy, gdy jest niezbędny do wyżej wymienionych celów i jeśli pracownik jest związany obowiązkiem poufności;

• Twoje dane osobowe mogą być udostępniane, na przykład, organom ścigania lub innym organom rządowym, jeśli wymagają tego przepisy prawa lub orzeczenie sądowe.

 

 

d/ Informacje kontaktowe

Jeśli chcesz skontaktować się z firmą w sprawie zarządzania danymi osobistymi, możesz to zrobić pocztą e-mail pod adresem wskazanym powyżej w menedżerze danych.

e/ Zachowanie danych osobowych

Będziemy przechowywać twoje dane osobowe przez ograniczony czas (ale do 3 lat) i zostaną one usunięte, jeśli nie jest już konieczne do obsługi danych. W większości przypadków oznacza to, że zachowamy twoje dane podczas procesu składania wniosku i usuniemy je, gdy tylko znajdziemy odpowiedniego kandydata. Po zakończeniu procesu składania wniosku może również zostać złożona skarga dotycząca dyskryminacji, dlatego możemy zachować dane osobowe przez kolejne 6 miesięcy, jeśli jest to konieczne ze względu na toczący się spór prawny lub jeśli wyraziłeś na to zgodę.

 

 

f/ Szczegółowe informacje o przetwarzanych danych

w naszej firmie:

do wyboru odpowiedniego kandydata na ogłoszoną pozycję → kandydaci,

• aby wybrać kandydatów, którzy zostali wybrani do późniejszego wpisu → kandydaci oraz ci, którzy nie zostali wybrani,

• w celu rozstrzygania sporów i przestrzegania procedur prawnych → przechowywać dane kandydatów, którzy nie zostali wybrani do selekcji w następujący sposób:

Cel zarządzania danymi

Obsługiwane dane

Podstawa prawna dla przetwarzania danych

Okres przechowywania danych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekrutacja do ogłoszonego stanowiska

- Nazwisko

- Imię

-Data urodzenia

- Płeć

- Obywatelstwo

- Adres stały (kraj, kod pocztowy, miasto, ulica, numer domu)

- Adres powiadomienia (kraj, kod pocztowy, miasto, ulica, numer domu)

-Język ojczysty

- Adres e-mail

- Telefon

- Dane dotyczące poziomu wykształcenia (dokładne kwalifikacje, rodzaj szkoły, nazwa szkoły, miejsce, czas rozpoczęcia, czas zakończenia)

- Wymień konkretną wiedzę, np. Znajomość języków obcych

- Poprzednie doświadczenie zawodowe, poprzednie i aktualne stanowisko, dokładna nazwa stanowiska)

- Odpowiedzi na pytania motywacyjne

Dokumenty:

- Autobiografia, preferencje, specjalizacja, poziom aktywności, miejsce prowadzenia działalności, miejsce pracy (kraj, województwo, miasto)

-Dalsze informacje na temat zatrudnienia, czasu pracy,  miesięcznego wynagrodzenia brutto, innych dokumentów

       - Prawo jazdy i korzystanie z własnego samochodu (typ prawa jazdy, posiadanie własnego samochodu)

- Hobby, pole zainteresowania

- Inne uwagi

- Data wymagana do pracy:

- Nazwa banku, Numer rachunku bankowego

-Podatkowy numer identyfikacyjny

- Numer ubezpieczenia społecznego

- Numer identyfikacyjny

- Członkostwo w prywatnym funduszu emerytalnym

- Obywatelstwo,

- Telefon

- Absolwenci

- Emerytury

-Poprzednie miejsce pracy

-Znajomość języka obcego

-Nauka języka, stopień

-kwalifikacje

-Najwyższy poziom edukacji

-Nazwa szkoły

-Awaryjne nazwisko, adres i numer telefonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobrowolne zgoda aplikanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do czasu zakończenia procedury wyboru na pozycję

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wybór dla przyszłych pozycji

       - Nazwisko

        - Nazwa

        - Birthname

        - Data urodzenia

        - Płeć wnioskodawcy

        - Obywatelstwo

        - stały adres (kraj, kod pocztowy, miasto,    ulica, numer domu)

- Adres powiadomienia (kraj, kod pocztowy, miasto, ulica, numer domu)

- Język ojczysty

- Adres e-mail

- Telefon

- Edukacja (dokładna kwalifikacja, rodzaj szkoły, nazwa szkoły, miejsce, czas rozpoczęcia, koniec (oczekiwany) czas)

- Specjalna wiedza, np. Język obcy

- Poprzednie doświadczenie zawodowe, poprzednia i aktualna pozycja, dokładna nazwa stanowiska

- Odpowiedzi na pytania motywacyjne

- Dokumenty: zdjęcie ID, biografia, preferencje, specjalność,

- Poziom aktywności, miejsce pracy, miejsce pracy (kraj, miasto), dodatkowe informacje związane z pracą (czas pracy), roszczenie o miesięczne wynagrodzenie brutto, inne dokumenty

- Prawo jazdy i korzystanie z własnego samochodu (typ prawa jazdy, posiadanie własnego samochodu)

- hobby i zainteresowania, inne uwagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobrowolne zgoda aplikanta i aplikantów niewybranych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składając wniosek kandydata lub, w przypadku jego braku, może on złożyć oświadczenie przyczyniające się do 1-letniego okresu przechowywania po nieudanym procesie rekrutacji. Przed pierwszym okresem przechowywania danych osoba zainteresowana może wydać kolejne oświadczenie dotyczące zachowania jej wniosku przez kolejny rok. Jeżeli dana osoba nie zgłosi swoich materiałów, zostanie ona anulowana.

Zgodność z rozstrzyganiem sporów, postępowaniem sądowym, wyrokami sądowymi

Dane, które stanowią podstawę sporu lub procesu prawnego, który kandydat udzielił lub odmówił udzielenia w procesie rekrutacji.

 

 

Obowiązki prawne

 

Do końca procedury i 5 lat od zakończenia procedury

 

6. Środki zaradcze

Jeśli masz pytania lub pytania dotyczące zarządzania danymi, możesz wysłać swoje zgłoszenie pocztą lub pocztą elektroniczną do osób wymienionych w tej sekcji wprowadzającej (patrz strona 1).

Odpowiedź na Twój adres wyślemy niezwłocznie, ale najpóźniej w ciągu 30 dni. Jeśli złożyłeś wniosek drogą elektroniczną, informacja zostanie przekazana drogą elektroniczną, chyba że zażądano inaczej.

W razie potrzeby, biorąc pod uwagę złożoność wniosku i liczbę wniosków, termin ten może zostać przedłużony o dwa dodatkowe miesiące. Poinformujemy Cię o przedłużeniu terminu, wskazując przyczyny opóźnienia w ciągu jednego miesiąca od otrzymania wniosku.

Masz prawo złożyć skargę do Krajowego Urzędu Ochrony Danych i Informacji (siedziba główna: 1125 Budapeszt, Erzsébet Szilágyi fasor 22 / c., Tel .: +36 (1) 391-1400, e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu, strona internetowa: www. naih.hu) lub z powodu niezgodnego z prawem przetwarzania danych, możesz zwrócić się do swojego sądu o miejsce stałego zamieszkania.

Możesz wszcząć proces w celu zakwestionowania decyzji dotyczącej protestu w ciągu 30 dni od powiadomienia o decyzji lub ostatniego dnia terminu. Z powodu strat finansowych spowodowanych naruszeniem zasad zarządzania danymi, możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia za szkody w sądzie.

 

7. Zakres

Informujemy, że niniejsza broszura jest od czasu do czasu aktualizowana. W przypadku aktualizacji wyślemy Ci wiadomość e-mail i opublikujemy pełny tekst aktualnego prospektu.

Ta wersja niniejszej Polityki prywatności została wydana 4 września 2018 roku.

 

Korax tartalom lábléc